Bobacken

Alla inlägg den 27 juli 2011

Av Yvonne - 27 juli 2011 09:36

Jag tog ju en tur ut med Navaren på Kållandsö igår, och sedan åkte jag vidare till Läckö slott. Jag var på upptäckar humör igår. Sist jag gick runt inne i slottet var säkert 25 år sedan, och tyvärr så fick man inte ta bilder där inne ifrån. En del av Svea rikes historiska skatter finns ju därinne. Obs! Tv4 sänder därifrån nu på morgonen och om ni tittat så har ni fått se en del av inredningen. Däremot fick man ta bilder inni ifrån slottet kyrka och på slottsträdgården, så här kommer lite mer bilder från gårdagens upptäcksresa.

                 

                  

    

Däruppe, ovanför ingången satt Greve Delagardie och hans maka under gudstjänsten. Adeln på den tiden var lite mer förmer och blandade sig inte med vanligt folk. Samma sak var det inne i Kungssalen, som är överdådigt med utsmyckningar. När det var fest så spelades det upp kammar musik. Men eftersom musikanterna var av mycket lägre rang så fick dom inte synas, utan sitta bakom några fint målade skärmar.

Jag fick också veta att Delagardie och hans maka fick 11 barn varav bara 3 eller 4 överlevde till vuxen ålder. Livet var mycket hårt även för dom rika, och för att överleva så många tragedier så var dom djupt religösa. När man gick runt i slottet och såg alla små sängar, så tänkte man att människorna på den tiden var inte särskilt stora, men dom låg inte riktigt ner när dom sov utan halvsatt. Det var för att vätskorna i kroppen inte skulle blanda sig kroppen. Det var ju inte allas bra. Det var väldigt tung luft därinne i slottet också och man kunde riktigt tänka sig tillbaka hur det skulle va att bo där för länge sedan. Inte underligt att folk blev sjuka. Greven och hans maka hade slottet som "sommarstuga" och slottet har flera hundra rum att springa omkring i. Tänk att ha ett slott som sommarstuga, ett tag trodde jag att jag inte skulle hitta ut igen.

Här kommer 2 bilder på taket inne ifrån kyrkan. Om man vill så kan man gifta sig i denna kyrka, när det inte är turist säsong.

                                     

  

                                          

                  Det luktade underbart där ute i trädgården. Solen låg på och värmde upp alla örter och det växte så det knakade. Allt var i perfektion, inte ett brunt blad någonstans och utmed kanterna så fanns det smultron man fick plocka. 

Såsom slottet ser ut idag så är det ett rent barock slott, men det mycket äldre än så. Redan i slutet på 1200-talet låg en borg här som höll kontroll på hela Vänerns sjöfart. Därefter förvandladets borgen till en biskopsborg, Borgen brann ner i slutet på 1400-talet, om jag inte minns fel, men det byggdes upp snabbt igen och blev större. Magnus Gabriels far Jacob, byggde det större också, men hans son Magnus var den riktigt stora byggherren som förvandlade slottet till den storlek den har nu.

Om ni tar en sväng förbi Lidköping någongång, glöm då inte att besöka Läckö slott och få en guidad tur. Det är en upplevelse, och slottet har utställningar av historiska skatter i väldigt mycket bling bling.   

Obs! Inne på slottets väggar hänger målningar av fältherrar från världens alla hörn. Medan jag gick där och tittade så bärjade jag tänka på min målning av Jack sparrow och min fantasi började skena vilt, ha ha. Hans porträtt skulle faktiskt passa in bland alla mustash prydda herrar, men jag skulle alldrig kunna jämföra mig med konstnärerna som gjort dessa porträtt.

   

Å så ärju Jack en pirat också och inte en ädel adelsman och en fantasi figur från nutid.   

Jag höll på att glömma att tippsa om att ni ska kolla på tv4 nyheterna imorgon bitti. Då sänder dom även från Spiken på Kållandsö.

Presentation


Välkommen till min blogg, Bobacken.

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15
16
17
18 19 20 21 22 23
24
25 26 27 28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Yvonne´s gästbok

Vädret i Lidköping

Väder Lidköping

Klocka


Ovido - Quiz & Flashcards