Bobacken

Alla inlägg den 2 augusti 2011

Av Yvonne - 2 augusti 2011 23:27

  

  

Jag blev inspirerad igår när jag såg ett program i Tv om en engelsman som visade hur enkelt det var att baka bröd.

Jag har inte bakat bröd i den här ungnen som jag har förut och tänkte att jag nu skulle prova. Jag ville också prova något nytt, och jag gillar också att experimentera. Tog reda först i min Bonniers kok bok, vad bröd har som bas innehåll och utgick sedan från det.

Det blev ett bröd som jag döpte till äppel kanel bröd.

Här är ingredienserna jag hade i.

5 dl vatten.

50 g smält smör.

25 g jäst.

1 tsk salt.

1/2 tsk kanel.

1/2 tsk äppel cider vinäger.

2 msk socker.

6 dl rågmjöl, sikt.

6 dl vetemjöl.

ca 4-5 syrliga mjuka äpplen. Typ glas äpplen. skurna i mindre bitar.


Jag knådade och sträckte ut degen och lät den jäsa sedan under duk i en halvtimme. Det räckte. Jag trodde degen hade blivit levande så mycket som den jäste.

Sedan skar jag degen i 4 bitar. Plattade ut degen och lade i äppelbitarna och knådade in dom i degen och gjorde en bulle av den. Lade bullarna på en plåt och skar ett kors över bullarna och lät dom jäsa igen i ca 30 minuter.

Satte på ugnen på 224 grader och tänkte att det blev nog lagom. Men nästa gång sänker jag nog värmen till 200 och låter brödet stå inne lite längre istället, nu gräddade jag dom i ca 12- 13 minuter ung. Jag vet inte om det berodde på äpplena inuti men brödet blev lite ogenombakt runt äpplebitarna och på botten.

Brödet blev jättegott men magen blev lite gasig, så jag håller mig nog till brödet jag brukar äta för att må bra, som heter Skogaholms Varsegod om jag ska gå bort eller va bland folk, ha ha. Men brödet va härligt gott med smör på som smälte. Jag ska testa en annan sorts mjöl nästa gång, så det blir lite grovare.

Jag hittade också en trä tavla med en inbränd bild på som jag gjort för länge sedan när jag började med western ridning. Jag ritade av en western ryttare som gör en stop and slide som det heter på amerikanska. Han får hästen att sätta sig på haserna och kana någon meter. Jag brände sedan in bilden med hjälp av en ritningsapparat som man bränner in bilden med, in i träet.

 


Presentation


Välkommen till min blogg, Bobacken.

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22
23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Yvonne´s gästbok

Vädret i Lidköping

Väder Lidköping

Klocka


Ovido - Quiz & Flashcards