Bobacken

Direktlänk till inlägg 11 september 2012

Kan någon tippsa mig om hur man släktforskar

Av Yvonne - 11 september 2012 11:40

Jag skulle gärna vilja veta mer om min släkt på min mormors sida, som är från Bohus län. Måste man åka ända dit för att leta i kyrkroböckerna där, eller kan man få reda på info. genom att leta på nätet? Jag är uppväxt på fosterhem och jag vet inte så mycket om min släkt, igentligen. Min mormor kommer från Dingle, men som mycket ung följde hon med en familj, när dom flyttade därifrån till Lidköping. Hon jobbade som husjungfru ett tag i den famiiljen. Hon blev med barn, men adopterade bort barnet, som var en dotter och som fick namnet Kerstin. Sedan när hon var 18-19 år så träffade hon min morfar, som jag inte nu kommer ihåg namnet på. Men när min mamma var i 1 års åldern så tog han livet av sig. Han hade en massa barn tidigare, och han hade svårt att hålla sig till just en kvinna i livet. Jag tror han mådde dåligt av det, och därför tog han livet av sig. Det är vad jag tror. Min mamma tror att på morfars sida, såhar vi valoner i släkten. Det är invandrare från holland, Belgien och sydligare europa, som invandrade någon gång under 1500-1600 talet när sverige behövde utbildad arbetskraft. Min mormor gifte sig med morfar i Otterstad kyrka, ute på Kållandsö. När jag var liten så ärvde mormor en stug från 1860-talet. Bara en stuga med jordgolv fanns kvar, och ett ute dass. Det hade funnits andra gårdsbyggnader också, men som rivits. Där i den stugan var jag varje sommar när jag var liten. Mormor hade en kusin minns jag som hette Kerstin som vi besökte i Munkedal ofta, men sedan hade hon en massa andra släktingar som jag alldrig fick träffa. Mormor hade en bror som jag inte hade en aning om, för än han dog. Hennes föräldrars hus låg ovanför tågstationen i Dingle, vid nuvarnade fotbollsplan, som förr var en kohage. Hennes pappa varbygg eller snickarmästare i Dingle, och huset dom bodde i hade han snickrat ihop själv. Jag har sett bilder på mormors föräldrar , men det var länge sedan jag såg dom bilderna.


 

På den här bilden sitter jag längst ut till vänster. Jag är 7 år och lillbrorsa är bara några månader gammal. Mormor sitter bredvid mig och sedan min mamma. Icak min mormors sambo och låtsas morfar sitter längst ut till höger. Min lillebror är uppväxt med min mamma, medan jag är uppväxt på fosterhem, sedan jag var 14 månader gammal. Jag hälsade på mormor varje eller varannan helg.

 

På den här bilden är jag 5-6 år gammal, tillsammans med mormor. Mormor är i samma ålder som jag är nu i. Det är ca 20 år emellan min mormor, min mamma och jag. Och så här ser jag ut nu.


   


Min pappa har alldrig haft någon kontakt med mig under min uppväxt. Och min mormor tålde honom inte. Tydligen är han ingen trevlig person. Det gjordes en faderskaps test när jag var 10 år, och då visade det sig att han var min pappa, och jag minns det så väl. Många år senare så träffade jag honom när jag var 23, och då hade han varit hemma i Sverige i ett halvt år. Han har bott för det mesta utomlands och då när jag träffade honom, så jag fick ett ansikte på honom. Då var det inget prat om att han var min pappa. Men flera år senare, närjag pratade med honom sist, så sa han att min mamma hade umgåtts med en puckelrygg samtidigt som han och hon umgåtts, och att han omöjligt var min pappa. Nästan samtidigt så fick jag av en annan släkting till honom, som jag har kontakt med, att han sagt till min storebror, vars mamma som han hade varit gift med, innan han träffade min mamma, att han inte var hans pappa heller.  Han är kontrollerande och styrande person, och är svår att ha att göra med. Men det kvittar vad han än säger, för en person som alldrig haft någon del av min uppväxt, kan inte skada mig med sina trångsynta ord. Och han är min pappa, oavsett vad han säger.


 


Dom här bilderna på honom är tagna för lite över 20 år sedan. Kvinnan på bilden är inte min mamma.

Jag är inte så intresserad av hans släkt, fast ja hört rykten om att han har en engelsk invandrare, som jobbade på Kungliga teatern/operan på senare delen av 1700-talet. Jag vill leta efter släktingar som ger mig lite mer positiva vibbar, och släktingarna på västkusten, lockar mig mer att leta efter.

 
 
annemon

annemon

11 september 2012 16:00

Släktforskning kan jag inget om, men förstår att du vill veta mer om dina rötter.Hoppas du hittar någon som kan hjälpa dig, kanske på ett bibloteket.
Du har svar på min blogg.
Kram

http://annemon.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Annelie

12 september 2012 10:12

Höll på med släktforskning för många år sedan. Var väldigt intressant. Då började jag med en kurs vid biblioteket här i sta´n, och sedan vidare med kurs vid biblioteket i Skara. Finns ett stort släktforskarbibliotek i Skara. Där fanns även böcker över de som utvandrade till USA bl a. Man kan även kolla på nätet. Finns en sida som heter Genline bl a. Googla dig fram. En del är gratis och en del kostar på nätet. Du kanske kan börja med att låna böcker om släktforskning på "bibblan" och även prata med dem där. De brukar vara väldigt hjälpsamma. Lycka till!

Yvonne

13 september 2012 16:45

:) Ska kolla på biblioteket när jag lämnar tillbaka några böcker snart. Tack tack :)

 
Inger Rozén

Inger Rozén

12 september 2012 22:14

Hejsan Yvonne!
Vad fina kort!
Men har du bara ett personnummer är det lättare!
Jag är fast eftersom jag inte har personnumre på pigan.Det var nog så med henne att hon följde med farfar och farmor när de flyttade.Finns ingenstanns.
Om du går in på nettidningen Rötter,kan du ställa frågor och få hjälp.Det kostar ingenting.
Bara fixa med inloggning.
Som sagt,spännane!
Jag har fått kontakt med en släkting på min fars sida.och det var stort.
Det finns mycket att läsa i nettidningen,så börja där!
Gissar att du får hjälp att söka.
Lycka till!
Inger

http://chintohs.blogspot.se

Yvonne

13 september 2012 16:43

Å tack så mycket för infot: Nä jag har inga person nr. :(

 
Fenixmona

Fenixmona

13 september 2012 05:46

Det var ett långt och intressant inlägg. Att släktforska tar tid men har man intresse för det så tycks det vara roligt. även i min släkt finns valloner, de var ju mycket skickliga yrkesmänniskor och många kom hit till Sverige och jobbade. Min systerdotter och hennes sambo bor ovanför stationen i Dingle i ett mycket gammalt hus...Tänk om det är samma hus...Kramiz

http://fenixmonasliv.blogspot.com

Yvonne

13 september 2012 16:41

Det är en röd stuga med vita knutar, som ligger på andra sidan vid en fotbollsplan, som varit en fotbolls plan. När jag och mamma var där sist för några år sedan, så hade ett äldre par huset som bodde i Uddevalla.

 
annemon

annemon

13 september 2012 17:01

När jag har markerat det jag vill kopiera går jag till fältet ovanför trycker på denna flik som det står Sida på och menyn öppnar sig då brukar det kunna funka att kopiera i allafall här hos mig.Testa gärna.
Kram

http://annemon.bloggagratis.se

 
Fenixmona

Fenixmona

14 september 2012 06:01

Nej, det är inte samma hus...Rebecca bor närmare samhället mer vid foten av berget...Vi klättrade upp där i fjol och plockade kantareller.
Lite tips om släktforkning har du fått ser jag...spännande att få höra sen hur det går för dig. Kramiz

http://fenixmonasliv.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Yvonne - 16 juli 2017 14:24


Här kommer något för er som gillar jänkare.   Jag besökte Power Big Meet ute på Hovby i Lidköping på torsdagen den 6:e Juli. Bil utställningen var mellan 6 - 8 Juli och brukar annars vara i Västerås. Hovby flygfält är mycket större så i år när Po...

Av Yvonne - 16 juli 2017 14:14


Hej!   Posthorns snäckorna i nano akvariet frodas vilt och jag har fått åka lämna en hel drös till olika Zoo affärer. Jag har fläckiga, bruna, rosa och rödaktiga. Om någon är intreserad så får ni gärna komma och hämta. Jag kan även skicka mot por...

Av Yvonne - 26 juni 2017 21:00


Hejsan!   Kommer inte ihåg när jag senast skrev inlägg här i bloggen. Jag skaffade mig en fiol i slutet av februari. En Stentor student 2 som jag skickade efter från Thomann i Tyskland. Sedan dess har jag övat och övat och knappt rört datorn, och...

Av Yvonne - 12 mars 2017 18:11


Hejsan! Jag har börjat lära mig spela fiol, eller försöker i alla fall. Jag får ont i högra armen och handleden när jag vrider den runt stränghållaren, men vad kan man vänta sig när man är 50 år och har fibro. Har aldrig hållit i en fiol förut men ha...

Av Yvonne - 5 december 2016 12:51

Hejsan!   Snön den lyser med sin frånvaro, häromkring där jag bor i alla fall. Tur man har Gimp att tillgå så man kan göra fina Juliga animationer att dela ut.   Höger klicka bara på animationerna eller bilderna och spara ner bild som. Eller ...

Presentation


Välkommen till min blogg, Bobacken.

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21 22 23
24 25 26 27 28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Yvonne´s gästbok

Vädret i Lidköping

Väder Lidköping

Klocka


Ovido - Quiz & Flashcards