Bobacken

Alla inlägg under december 2013

Av Yvonne - 16 december 2013 22:48

 

Varje år så ställer jag fram dom på samma plats. Snögubben i bakgrunden till vänster är en speldosa jag köpt på Husvagn Svensson. Dockorna som sjunger har jag också köpt där. Det var några år sedan jag handlade där, dom har varje år en massa Julpynt och utanför hänger det lampor som ser ut som istappar. Även inom hus i entrén hra dom dessa figurer. Bilden tog jag för några år sedan, då min lillebror fortfarande jobbade där.

 

 

 

 

Jag har tomtar någonstans på loftet, men det är sällan jag tar fram dom, eller så väntar jag lite tills jag tar fram min lilla Julgran. Jag gillar mina små möss med tomteluvor på huvudena. Jag blir alltid glad när jag ser dom.  Jag har en liten prydnads gris också som håller i en vegetarisk kok bok. Jag äter ju fisk så jag är ju inte någon vegetarian, men jag har varit det en gång i tiden men insåg dock att det fattades något och började så smått äta fisk.

 

 

 

Ni kan se min lilla gran till vänster i bilden. Tog kort på den en Jul och gjorde en pensel av den, inne i Gimp. Hm! Jag får nog ta och fixa några mer Julklappar att lägga under granen. Får se vad jag kan hitta på .

Ha nu en fin fortsättning på veckan nu.

Obs! Jag är rädd att det kommer bli en grön Jul i år, för det har fastnat ett lågtryck över oss säger vädergubbarna. Förra året så blev det ju en riktigt lång vinter, denna vinter lär inte bli så lång men än är det inte över. Det kan ju fastna en kallfront med snöoväder lite framöver. Ha det så gott.

 

 

 


Av Yvonne - 15 december 2013 17:05

Igår hade jag inte igång datorn alls, vilket är väldigt ovanligt för att vara mig. Idag så har jag varit inne på internet banken bara en sväng och så en sväng hit i bloggen. Hoppas ni har en skön 3:e advent.

 

 

 

Håller på att läsa för fullt och nu läser jag  den här boken som jag tänkt läsa ut innan veckans slut. Det är 14 dagars lån på den, men jag tänkte jag skulle ta 2 flugor i en smäll. Samtidigt som ändå är framme på stan så tänkte jag springa in till fotografen och ta några bilder till det nya körkortet.

 

     

Boken är väldigt lättläst och rolig faktiskt att läsa.  Rebus påminner om Kommisarie Frost faktiskt och miljön och intrigerna om New Tricks.

 

   

Hoppas ni vet vilka dessa är.

 

Rankin har skrivit om Rebus efter att den här tv serien New Tricks har sänts, så han måste ha blivit inpirerad av den. Jag ser New Tricks figurerna framför mig när jag läser men också Frost som Rebus.

 

Rankin har också skrivit den här boken, men det står inte om den också handlar om Rebus. Får kolla upp den lite senare, men efter den här boken så har jag 3 till att läsa, men dom har jag mer tid på mig att läsa och så kan jag låna om dom.

 

 

 

Nu har det blivit en hel del böcker i bloggen, hoppas ni inte har något emot det. Jag kanske ska ta och tipsa om lite filmer också   

 

Ta det nu lugnt så hörs vi snart igen.

 

 

Av Yvonne - 13 december 2013 19:48

Jag har haft en vanlig dag utan något firande. Har inflammationer i musklerna och försöker att ta det lugnt, men idag begav jag mig ut en sväng med bilen och handlade lite och lånade mer böcker som jag stått på kö för att låna, och... så lånade jag Flickan under jorden och känslan av död av Elly Griffiths. Jag har 50 sidor kvar att läsa ur boken jag senast lånade av Elly. Dom jag stått på kö på heter En annan mans grav av Ian Rankin och P.D James bok När döden kom till Pemberley som är en historisk deckare som PD hittat på om Jane Austins poppulära Mr Darcy och Elisabeth. Det ska bli spännande att se hur hon har skrivit den boken men först efter att jag läst färdigt en orolig grav så måste jag börja läsa En annan mans grav, för det är 14 dagars lån på den. Hoppas den är lättläst och spännande, men annars får jag ta en annan i högen av böcker jag lånat.

 

 

Det damp ner ett brev från trafikverket idag också, som om jag inte redan har fått en massa extra utgifter. Det var inga böter som tur var men mitt körkort går ut den 25 januari och precis nu före Jul så skickar dom ut inbetalningskort, och så måste man bege sig till fotografen. Man måste sedan ha ett giltigt leg eller körkort för att kunna få ut det nya körkortet också så man får inte betala in för sent så det gamla körkortet hunnit gå ut. Om jag hade anat att att det skulle komma ännu mer utgifter så hade jag försökt hålla i Julklapps pengarna mer. Elräkningen blev 100:- dyrare också denna gång för jag har förbrukat el som bara den tydligen. Jag har brassat på med varmluftsfuktaren vet ja, och det har varit skönt för ögonen men inte bra för musklerna. Torr värme å kyla ska det va för mina onda muskler om dom ska må bra, men då torkar mina ögon ut. Jag får försöka hitta en bättre balans för både kropp och plånbok. Jag kom på att jag snart har en annan extra utgift också, min elvisp håller ju på att ge sig. Den har börjat föra oväsen men än är det inte så farligt så jag kör på, men tar det lite extra lugnt så den ska håll så länge som möjligt. Den här hösten har det bra drällt in räkningar så nu hoppas jag att det lugnar ner sig till våren så jag kan spara i lugn och ro. Nä nu måste jag tänka på mer roligare saker så jagmår lite bättre. Ska ta och försöka koppla av och läsa ut En orolig grav, så blir det nog bra till slut. Ha en skön helg nu på er, och ta det lugnt.

 

Av Yvonne - 11 december 2013 11:02

För några veckor sedan så var jag på biblioteket och tänkte låna en massa böcker jag hittat intressant info om ute på nätet. Tyvätt så fanns dom inte inne eller så var dom så nya att biblioteket inte fått dom än. Jag hade inte mycket parkeringsplats tid kvar så jag fick snabbt hitta andra böcker att läsa så länge, och det blev Blunda hårt av John Verdon och Dante Klubben av Matthew Pearl.

Jag började läsa Dante klubben som verkade mycket spännande, men författaren hade skrivit på ett gammalt och lite invecklat vis, så det blev svårläst, tyckte jag i alla fall och jag hängde inte med utan fick läsa om raderna stup i kvarten så det blev jobbigt. Jag lade ifrån mig boken efter 30 sidor ung. och började läsa blunda hårt istället.

Den var lite bättre skrivet, men lite tråkig inledning. Jag gillar itne läsa om avdankade poliser som löser mordgåtor, speciellt inte amerikanska, av någon anledning. Jag gillar inte miljön riktigt och jag gillade inte hur författaren skrev riktigt. 

Så i lördags så såg jag att jag fått ett e-mail från bibblan om att en av böckerna jag stått på kö kommit in. En orolig grav av Elly Griffiths. Jag fick en glad överraksning på köpet också, för den var inte bara väldigt intressant och härligt spännande att läsa utan det var 5:e boken i en serie.  Jag var och hämtade boken i måndags och igår så började jag läsa. Jag var tvungen att hålla upp emellan och försöka suga på det härliga innehållet så jag inte skulle läsa boken för fort. Jag har läst 100 sidor nu och jag myser. Jag älskar engelska deckare som är lättlästa och som får en att både skratta och rysa av spänning. Kommer ni ihåg boken En visa för de döda av Patrick Dunne? Jag vet inte om Patrick Dunne försökt härma Elly Griffiths för hans bok går i samma stil. Jag har scannat av boken En orolig grav så ni kan läsa lite mer om den.

 

     

Dessa 4 böcker nedanför ingår också i serien, och jag bara väntar på att få läsa dom så jag blir mer insatt i huvudrolls innehavarens liv mm. Det finns väldigt spännande karaktärer i boken och man får lära sig en hel del om engelsk arkeologi och lite historia. Författaren har skriver på ett lästläst sätt och hon beskriver miljön runtomkring så man skulle vilja bo där skjälv. Vet inte om det kan bero på att jag gillar engelsk lantlig miljö och små stugor.

 

 

Klicka gärna på bilderna så blir dom ännu större.

 

Obs! Man ska nog börja läsa den första boken, Flickan under jorden om man ska komma rätt från bröjan med innehålls innehavarna i böckerna. Jag visste inte att En orolig grav var en bok i en serie så jag har ju missat allt vad som skett tidigare. men Författaren har tänkt på det och ger en små glimtar om vad som skett då och då.

 

Och nu till något annat.

Ni som vill lägga in små Smileys i era bloggar, kan gå in på den här länken och se vad ni kan göra: http://www.allsmileys.com/

 

Och ni som vill skicka e-mail med fina motiv och bakgrnder av alla de slag kan gå in här: http://www.emailbackgrounds.com/

 

Bilden i headern som jag gjort en animation av, hittade jag här bland Jul och vinter bakgrunderna: http://www.emailbackgrounds.com/christmas-email-backgrounds.php 

 

Tisdags vädret i Lidköping är mulet och grått, och all snö som föll i helgen består nu endast av små snöfläckar här och där. Jag har fortfarande värk i händerna, speciellt i höger handen, handleden och en del av armen, men jag försöker lindra den så gott det går. Muskel knutarna i ryggen har jag för tillfället lyckats rå bot på, men det var jobbigt på måndags kvällen efter snöskottningen och rännandet på stan. Jag var inte ute igår pg. av det råa vädret, men idag känner jag att jag måste ut en liten stund i alla fall. Måste röra på fläsket, man blir ju alldeles försoffad vintertid, men vädret gör ju att man inte mår så bra i musklerna. Jag längtar så himla mycket nu efter ljusare tider, vår och sommarvärme som får en att må bra och mer rörlig.

Ta det nu lungt så ses vi snart igen.

 

Av Yvonne - 9 december 2013 10:09

Men imorgon kommer det bli flera plusgrader så då kommer all snö som kommit töa bort.

 

   

Jag tänker, vad är det för meningen med att det ska snöa så mycket när det bara några dagar efteråt ska tina bort och bli flera plusgrader, kanske uppåt 7 plus. Vad halt och slaskigt det kommer bli.

Ska snart ut och handla och jag vet inte om jag ska ta på mig termobyxorna eller jeansen. Jag mår inte bra att ha jeans på mig när det är minusgrader. Jag blir svett och sedan blir jag snabbt kall och får ont och blir stel i ryggmusklerna. Jag mår bäst i mina termoridbyxor. Dom är rätt pluffsiga av sig och är mockaskinnklädda där bak, så man inte ska halka omkring i sadeln när man rider. Jag har inte använt dom så mycket när jag haft häst, för jag red inte så mycket vintertid dom senaste 10 åren. Men dom senaste 2 vintrarna har jag använt dom och jag mår mycket bättre i musklerna och jag blir inte kall och frusen så lätt. Det är ca 5 minus ung. just nu. Jag ska ta en sväng till apoteket och till en klädaffär och sedan Willys. Ska jag eller inte, men... jag har ingen värme i bilsätet heller. Jag sitter på en tunn frigolit skiva men den värmer ju inte ryggen. Jag tar nog termobyxorna ändå. jag tar med mig en påse och stoppar jackan i, innan jag srpinger in i någin affär. Folk får glo om dom vill, huvudsaken jag inte får ont. Å vad jag längtar till sommaren då man slipper klä sig som en micheling gubbe.

Ta det lugnt så ses vi.

 

Av Yvonne - 8 december 2013 21:34

Och även ni som går på trottoarerna. Imorgon eftermiddag och kväll så blir det mildare igen och på tisdag flera plusgrader. Lika fort som snön kom så tinar den bort igen. Jag undrar om vi kommer få en vit snö i år, det ser lite dystert ut på den fronten.

 

Har kollat inne på www.klart.se (länken dit har ni bland länkarna här i bloggen), och det ska vara milt ända fram till den 21:a. Ja ja, jag tycker det är skönt när det är barkmark för då jag slipper jag ta på mig broddarna. Måste köpa nya sådana för gummit har spruckit och går snart sönder ordentligt.

Ännu en Julklapp till mig själv att köpa, men det får stå på etiketten att dom är från missarna   

Idag har det var en slö dag, har sovit på eftermiddagen efter maten. Har inte velat gå ut i snöyran men imorgon måste jag handla mat och får gräva fram bilen. Jag måste ta det lugnt med högra handen och handleden ett tag och försöker hålla mig borta från datorn och klickandet med musen. men ikväll har jag inte kunnat låta bli, och som ni ser så har jag gjort en ny header animation.

Ha nu en bra start på veckan, och så ta det nu lungt där ute på vägarna och på trottoarerna så ni inte hamnar på rumpan.

 

 

Av Yvonne - 6 december 2013 14:12

Stormen Sven drog in över Lidköping igår kväll, men innan dess hade stormen gjort stor förödelse i södra Sverige.

 

 

Det blåste lie under dagen i Lidköping, men så tidigare på kvällen mojnade det. Jag låg i soffan och såg att golvlampan började blinka lite, men ute såg det lungt ut. Jag har min lägenhet åt öster och vinden låg på västerifrån, just då. Jag släckte ner datorn och golvlampan och såg efter en stund att ljustaken i fönstret flimmrade till.

 

 

Bilden ovan är taget tidigt i morse.

 

Jag gick en sväng ut i köket och ut på balkongen, samtidigt så blinkade min adventsstjärna ordentligt till i köks fönstret, men det blåste inte så mycket fortfarande, tyckte jag.

Lite senare vid 11 - 12 tiden ung. så tittade jag ut och såg att det börjat snöa, strax efter så tilltog vinden ordentligt så det började vina och träden flaxade vilt utanför. Det blev ett riktigt busväder och när jag vaknade så såg det ut så här där jag bor.

 

                  

På söndag så lär det komma mer snö, säger dom och på tisdag kan vi vänta oss ordentligt med tö. 

Ta det lungt nu där ute på vägarna och på trottoarerna så ni inte halkar dit på någon isfläck. Skolbarnen som brukar cyckla förbi på gatan utanför, har halkat fram på fötterna idag. Jag har dubbar som man trär över skorna, annars hade jag fått byta vinterskor.

 

Sent igår kväll så somnade Nelson Mandela in för gott, hemma hos sina nära och kära. En stor man med ett stort hjärta som trotts att han suttit i 27 år i fängelse inte hyste något agg eller var förbittrad på något sätt. Han visade i alla fall inget utåt utan såg alltid glad och karismatisk ut. Hur många människor av den kalibern finns det på vår moder jord? Den mannen gjorde mycket gott för sitt land och lämnade ett stort avtryck bland världens länder och i historien.


Om ni vill kan ni gå in på länken nedan och läsa mer om Nelson Mandela.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/en-hel-varld-sorjer-mandela_8796786.svd

 

Jag filmade av mitt ängla spel häromdagen. Jag hade inga ljus som passade till den så jag tog värmeljus och placerade dom under. Jag fick igång spelet och till minne av Mandela så lägger jag upp filmen i bloggen. Hoppas han sjunger och dansar omkring i änglakören på andra sidan nu. Man kan ju i alla fall fantisera om att han gör det.

 


 

Det blåser ordentliga vindbyar fortfarande utanför husknuten. Om en stund så ska jag springa ut och ner till till tvättstugan som ligger i grannhuset bredvid. Hoppas dom sandat men det är nog bäst att ta på sig riktiga skor på fötterna och inga sandaler så man blir blöt.

Ha nu en god fortsättning på dagen, och Inger Rosén! Läs mitt förra inlägg. Jag har lagt upp en länk till ett program som det är lättare att göra snöanimationer i.


 

 

 

 

 

 

 


Av Yvonne - 5 december 2013 17:06

The Vikings är en av flera bra serier som jag följer på torsdagar, och men... det stör mig att det inte finns några riktiga vikinga hästar med i serien. Dom flesta hästar som finns med är av moderna modeller. Man har ju sett avbilder på runstenar på små töltande hästar och norrmännen tog med sig dessa häsar till Island, där dom avlat ostört på dom utan några andra inslag av andra raser. Det måste ha funntits många sådana hästar på vikinga tiden av den modellen, så... varför har dom inte sådana hästar med i så bra serie för övrigt.

Här är några länkar till sidor som handlar om den urgamla Nordlands hästen och andra vikinga hästar.

 

http://www.vardofjall.se/nordlandshast.htm

 

http://wadbring.com/historia/sidor/skepp.htm#hastar



http://www.nybynislandshastar.se/Islandshasten.htm

 

http://www.islandssidan.se/island/viking.htm



Många hästar på den tiden var inte så stora som våra nutida hästar, det borde dom ha tänkt på  när dom gjorde serien The Vikings. Men dom kanske inte tyckte det var matcho att sätta skådespelarna på så små hästar, vem vet hi hi.

Jag såg en isländsk serie för många år sedan som utspelade sig långt tillbaka i tiden då det inte fanns bilar. Det gör dom fortfarande väldigt mycket, rida alltså. Men jag kommer alldrig att glömma synen då en stor tjock gubbe syntes komma flytande över en kulle. Man såg inte hästen i början, pg av kullens böj och det långa gräset, men rätt som det var dök ett litet häst huvud fram och fyra små ben under gubben, och hästen töltade kvickt över landskapet utan att se ansträngd ut.

     

Den svarta islandshästen på bilerna heter Thytúr, och jag köpte honom när Mallen var liten. Det var meningen att jag skulle ha sålt Mallen men jag fick sälja Thytúr istället efter något år, för jag fick inte sålt Mallen. Jag var lite för positiv och för ivrig på den tiden.

Thytúr var importerad från Island, men han var ingen duktig töltare eller passgångare, i så fall fick man träna honom mer så han kom i gång. Islandshästar är individer precis som alla andra hästar. Jag har haft en islandshsät till, ett sto som hette dröm, men tyvärr så fick hon kronisk hosta. Hon var ingen naturlig töltare eller passgångare heller, men jag har ridit islandshäsar som varit rena töltmaskiner och det är härligt att sitta och bara åka med. Det finns många travhästar som har pass och tölt i sig också, och som man kan träna upp så dom kan gå i pass likt en islands häst.

Blåser det mycket hos er idag. Just nu när jag skriver det här verkar det ha mojnat en del. Det tog i mer förut tyckte jag. 

Det har regnat och blåst och det ska dra ner kall och torr luft, så va halt det kommer bli imorgon. Jag har dubbar som jag kan dra på skorna, och jag säger det, jag skulle alldrig klara av att gå i mina vinterskor om jag inte hade dom. Vinterskorna är totalt livsfarliga att gå på is med. Fattar inte att dom gör sådana vinterskor överhuvudtaget.

 

 

Ta det nu lungt imorgon ifall det har frusit på, och var rädda om er.

 

 

Det är Mallen på bilden, när han är ca 1 - 1/2 år.

Animationen är gjord i ett program som heter Sqirlz, som jag har installerat i min gamla xp dator. Tyvärr så kan man inte istallera det i windows 7.

 

Men se där hade jag fel hi hi. Jag har tidigare kollat om jag kunnat laddat hem Sqirlz till min nya dator, och då har jag läst att jag inte kunnat. Nu tog jag en titt igen och hittade en sida där jag såg att det stod att det gick, i  alla fall från den sidan. Man akn göra fina vattenanimationer och snö fall på ett enklarae sätt än i Gimp. Jag snodde snabbt ihop en animation precis nyss och här är resultatet.

 

 

Nu snöar det ordentligt i min blogg.

 

På den här sidan kan ni ladda hem programmet Sqirlz:

http://en.kioskea.net/download/download-16029-sqirlz-water-reflections



Om ni laddar hem programmet så säg till om ni vill ha hjälp med hur man gör. Här är en länk till en film till Youtube.

http://www.youtube.com/watch?v=ZuLlMlXIu34

 

Obs! När jag gjort en animation i Sqirlz så brukar jag ladda upp den i Gimp och spara ner den igen i gif format. Filen blir då mindre och tar inte upp onödig plats i datorn.



Nu till sist så släcker jag ner. Ha det så gott.

 

 

 

 

 

Presentation


Välkommen till min blogg, Bobacken.

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Yvonne´s gästbok

Vädret i Lidköping

Väder Lidköping

Klocka


Ovido - Quiz & Flashcards