Bobacken

Direktlänk till inlägg 18 april 2014

Långfredag, och varför får man inte göra något då?

Av Yvonne - 18 april 2014 15:25

Varför ska man vila och inte få göra något på Långfredag?

 

Jag växte upp hos en väldigt sträng fostermamma. Hon mådde väl inte bra pg. av sina egna upplevelser hon haft, det är vad jag förstått. Jag har alltid undrat varför människor är som dom är, om dom föds sådana eller blir sådana och det är nog en blandning av både och. Min fostermamma var väldigt strängt religös, och när hon var på humör så ville hon trycka ner en och skrämma en, om man ifrågasatte saker.

 

När man växer upp så går man igenom olika perioder. Man upptäcker saker mer och mer runt omkring en. Man lär sig av att titta på andra, hur dom gör. Man lär sig prata och man blir nyfiken och frågar. Det är en naturlig process och och man hamnar hos någon som säger åt en att hålla tyst, att man pratar dumt och att man itne är något värld pg. av sin släkt, så bröjar man tro på det till slut och får dåligt själv förtoende och mår dåligt. Jag blev trottsig för jag såg att det fanns snälla människor runt omkring mig, och jag såg att min fostermamma kunde vara hemsk elak mot andra, och inte bara mot mig. Hon använde religonen när hon ville få mig att lyda, och när jag tex hade drömt en mardröm där jag sett en hemsk gubbe, så sa hon att det var djävulen.

 

Jag minns Långfredagarna mycket väl, för jag fick hålla mig på mitt rum och inte störa henne. Om hon kom på en att använda en sax eller annat i verktygs väg, så blev hon tokig. Jag tänkte: att om den där Gud skulle vara så god, så skulle han väl inte vara så hemskt sträng och straffa en om man gjorde något dumt. 

 

När jag blev äldre så hade jag trottsat henne mången gång, men jag hade fått många ärr i själen som fortfarande sitter djupt kvar. Jag flydde till stallet och till hästarna och jag hade blivit medveten mer om världen omkring, och vad andra hade för liv. Hennes egna barn hade också blivit förtryckta, på ett eller annat sätt, och dom hade lärt sig att hålla tyst om saker, men himmel och pannkaka vilket liv det blev om min fostermamma fick reda på, vad det var för något dom dom höll tyst om. Min fostermamma hade en hög och gäll röst som säkert hördes på flera km:s håll.

 

Jag undrar hur djupa ärr hennes egna barn har fått i själen? Hennes egen dotter ville gå på en dans när hon var ung, men hon hade blivit förbjuden att gå dit. Hon smög iväg ändå och råkade bli påkörd av en bil. Då var inte jag född än, utan jag har hört det berättas för mig, när jag undrade över ärret som hennes dotter hade i ansiktet. Himmel vilket liv min fostermamma måste ha levt då. Jag undrar vilka bannor hennes dotter fick och om djävulen var med i det hela.

 

Nu är min fostermamma död sedan flera åt tillbaka, men minnena av henne lär alldrig försvinna. När det är Påsk och Jul så blossar minnena upp.

Nu för tiden så vilar inte folk lika mycket på Långfredag. Folk går mindre i kyrkan också, vad jag förstått. Håller religonen på att försvinna? 

 

Vad gör ni på Långfredagarna? Klipper ni med saxar eller gör något annat arbetsamt? Var går gränsen undrar jag. Jag får lite dåligt samvete om jag gör något, men så tänker jag att om man vill minnas och hedra någon, så behöver det väl inte vara så himla strängt. Om inte någon gjorde något på Långfredag, hur skulle det se ut.

 

Jag själv har varit tvungen att baka mitt glutenfria bröd, och sedan hade jag tänkt att ta en dush.  Det är väl inget tycker ni säkert men jag måste dammsuga badrummet först, och det är synd på en Långfredag. Jag har kattlådan där och kattsanden den hamnar lätt utanför. Jag vill inte blöta ner golvet där korn av sand ligger. Det blir så jobbigt att städa sedan.

 

Men det är inte bara jag som syndar idag, Det är jättemånga som inte tar det lugnt och vilar. Folk passar på att göra sådant som dom itne hunnit med en vanlig vardag och en del jobbar. Ikväll så ska jag titta på hästhoppningen från Lyon. Det är världscup final den här helgen och alla som är med där, har fullt upp med att "jobba". Nä nu ska jag inte ha dåligt samvete mer. Glad påsk på er.

 

 

 

 
 
Inger Rozén

Inger" title="http://blogspot.se]Inger" target="_blank">blogspot.se]Inger Rozén

18 april 2014 21:11

HEJ
Mycket intr,.Yvonne.Men jag begriper inte varför det strular så där.Förr kom du ju in på Chintohs blogg hur lätt som helst.Googla på chintohs blogg och se.Jag gjorde det för att kolla.Nej den där guden är inte snäll.mörda sitt eget barn.Usch o fy.Kram,Inger

http://Chintoh blogspot.se

 
Inger Rosén

Inger Rosén

19 april 2014 10:57

Testing testing

http://chintoh.blogspot.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Yvonne - 16 juli 2017 14:24


Här kommer något för er som gillar jänkare.   Jag besökte Power Big Meet ute på Hovby i Lidköping på torsdagen den 6:e Juli. Bil utställningen var mellan 6 - 8 Juli och brukar annars vara i Västerås. Hovby flygfält är mycket större så i år när Po...

Av Yvonne - 16 juli 2017 14:14


Hej!   Posthorns snäckorna i nano akvariet frodas vilt och jag har fått åka lämna en hel drös till olika Zoo affärer. Jag har fläckiga, bruna, rosa och rödaktiga. Om någon är intreserad så får ni gärna komma och hämta. Jag kan även skicka mot por...

Av Yvonne - 26 juni 2017 21:00


Hejsan!   Kommer inte ihåg när jag senast skrev inlägg här i bloggen. Jag skaffade mig en fiol i slutet av februari. En Stentor student 2 som jag skickade efter från Thomann i Tyskland. Sedan dess har jag övat och övat och knappt rört datorn, och...

Av Yvonne - 12 mars 2017 18:11


Hejsan! Jag har börjat lära mig spela fiol, eller försöker i alla fall. Jag får ont i högra armen och handleden när jag vrider den runt stränghållaren, men vad kan man vänta sig när man är 50 år och har fibro. Har aldrig hållit i en fiol förut men ha...

Av Yvonne - 5 december 2016 12:51

Hejsan!   Snön den lyser med sin frånvaro, häromkring där jag bor i alla fall. Tur man har Gimp att tillgå så man kan göra fina Juliga animationer att dela ut.   Höger klicka bara på animationerna eller bilderna och spara ner bild som. Eller ...

Presentation


Välkommen till min blogg, Bobacken.

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Yvonne´s gästbok

Vädret i Lidköping

Väder Lidköping

Klocka


Ovido - Quiz & Flashcards